Blog gastropuls.pl

Kasztany jadalne



Jesień w pełni – jak również sezon na Castanea sativa Mill. – kasztany jadalne. Jest to przysmak rosnący w Azji Mniejszej, na Kaukazie i w krajach klimatu Morza Śródziemnego. Do niedawna w Polsce był to rarytas trudno dostępny, aczkolwiek dziś pojedyncze drzewa można znaleźć w parkach, ale polecamy owoce nabywać w sklepie.

Owoce kasztana jadalnego charakteryzują się miąższem o smaku słodkiego orzecha. Prócz walorów smakowych docenia się również właściwości lecznicze – znane już od starożytności.
Podpowiedź: Przy zakupie wybieraj te które nie mają oznak pleśni, są błyszczące i ciężkie. Możesz przechowywać je w lodówce lub w suchym, szczelnym opakowaniu.


Kolejne rady już za tydzień :)


Profesjonalna szatkownica elektryczna do warzyw w linii Kitchen Line. Doskonale nadaje się do łatwego krojenia dużych ilości warzyw świetnie sprawdza się w małej i dużej gastronomii, zawiera 5 tarcz dających różne efekty krojenia: plastry 2 i 4 mm, wiórki 3,5 i 7 mm.

Cechy produktu:
- Zawiera 5 tarcz dających różne efekty krojenia: plastry 2 i 4 mm, wiórki 3,5 i 7 mm
- Duży otwór z rączką do wkładania dużych kawałków warzyw,
- Mały otwór do wkładania mniejszych warzyw,
- Obudowa wykonana z aluminium,
- 2 zabezpieczenia: zatrzask śruby zamykający pokrywę oraz czujnik elektromagnet